Fra sort gull til sort sølv.

Oljeprisen har steget kraftig i det siste som følge av at OPEC har kommet til en enighet o m kutt. En enighet som kom relativt overraskende på de fleste, spesielt siden kuttet innebærer at Saudi Arabia har kuttet sin produksjon kraftig, mens andre land, spesielt Iran, turer videre med relativt stø kurs.

Med det kommer også nyhetsoverskriftene. “Oljeprisen bikker $55!”. “Oljeprisen mot $60!”.

Og det er nå man skal være litt forsiktig og tenke seg om to ganger før man tenker at alt er på vei tilbake til gamle trakter for oljesektoren. Ja, en oljepris på opp mot $60/fat er 100% høyere enn vi så for rundt ett års tid siden. Men det er fortsatt ca. 40-50% av nivåene vi så for 3 år siden. Og siden den gang har mye forandret seg. USA har fått dreisen på fracking og utvinning av skiferolje, og her ligger egentlig premissene for spillet om oljeprisen på mellomlang sikt. OPEC og USA ligger an til å knive om markedsandeler som en større politisk spill, og jeg tviler på at dette kommer til å opphøre med Trump i Det Hvite Hus. Videre er det ikke noe som tilsier at tilbudet etter olje kommer til å falle med det første, til det er det rett og slett for mye olje på lager.

oildollars-1

På kort og mellomlang sikt er det derfor vanskelig å se at oljeprisen skal spesielt mye høyere. Så gjenstår det å se hva som skjer med investeringene på norsk sokkel med en oljepris på 50-60 $/fat. Jeg skal dog IKKE komme med en påstand om at oljeprisen aldri skal over $100 igjen. Jeg er nemlig anlagt slik av meg at jeg lærer, og er det noe 2016 har lært meg så er det at det åpenbare ofte ikke er fullt så åpenbart.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s