Trump vs. Clinton

Pest eller kolera. Slik oppsummerer en stor del av velgerne i USA valget om 6 dager. For oss i Norge virker det egentlig ganske absurd at en mann som Trump i det hele tatt er i posisjon til å bli president i ett av verdens mektigste land, om ikke det mektigste. Det er ett ganske sterkt signal på den politikerforakten mange i USA føler på, og som vi så rundt Brexit-avstemmingen i UK tidligere i år.

Tradisjonelt sett har alltid demokratenes kandidat vært å foretrekke for oss nordmenn, rett og slett fordi demokratene på det politiske spekteret ligger nærmere opptil den politikken vi kjenner til herfra. Det merkes i mediene også, norsk presse har den siste tiden vært meget flinke til å vinkle Hillary som den klart mest egnede kandidaten i valget, og nærmest glattet over problemene hun har møtt på hjemmebane: epost-saken, Benghazi-episoden og de påståtte koblingene med Saudi-Arabia (som igjen kobles til 9/11).

Men dette skal ikke være ett innlegg primært om kandidatenes egnethet, men heller om hva konsekvensene av en Trump-seier om 6 dager vil kunne være. Og det er Trump som er interessant, da en seier til Hillary vil være en slags fortsettelse av Obamas politikk.

Og det er kanskje det faktumet av Trump nå ser ut til å ha en sjanse som sender amerikanske aksjer ned denne uken. Om det er genuin frykt i markedet eller bare ett utrykk for mer usikkerhet for hva konsekvensene av Trump som president er vanskelig å si. VIX’en er hvertfall opp, uten at det skal legges for mye i det.

Trump har som kjent slagordet “Make America Great Again”. Med dette mener han at han vil “gjenreise” USA til det landet det var for 20-30-40 år siden. Han vil at bedrifter skal flagge produksjonen hjem igjen og mener Kina er en trussel mot USAs økonomi og peker på at Kina har en vekst på 7% (om man velger å tro på disse tallene) mens USA har en vekst på 1% i året. For å løse dette vil han tre ut av internasjonale handelsavtaler (noe han faktisk kan gjøre uten kongressens støtte) og gjennomføre en rekke endringer i skattesystemet. Glem ikke at dette er en mann med bakgrunn som meget suksessfull forretningsmann, og som således virker å ha styring på økonomi.

Men, skattereformene ser mange på som en trussel mot den økonomiske stabiliteten i USA. At det på kort sikt vil kunne gi en oppsving i aktiviteten er de fleste enige om, men det er en viktig hake ved planen: underskuddene i statsbudsjettet til USA vil øke alvorlig, statsgjelden til landet vil skyte i været og det hele kan fort utarte seg til en reprise av det vi så i 2011. da markedet stupte som en følge av forhandlinger rundt det amerikanske gjeldstaket.

Også er det handelsavtalene. Å gå vekk fra handelsavtalene kan føre til en svekkelse av den amerikanske økonomien. En stor del av den amerikanske økonomiene er drevet av eksport, selv om Trump synes å mene at USA ikke produserer, men bare importerer. Om USA går ut av handelsavtaler vil sannsynligvis en rekke andre nasjoner følge etter, og vi har en handelskrig gående. Dette kan igjen føre til høyere priser, sterkere inflasjon og en haug med påfølgende problemer for den amerikanske befolkningen og ikke minst for FED. i tillegg gjør det muligens verden til ett litt mindre stabilt sted, på mange måter slik vi så tildig på 1900-tallet med handelskrigene og isolasjonspolitikken som ble ført i mange land. Hva det på sikt kommer til å føre til er svært vanskelig å spå, men jeg tviler ikke på at det vil ha ganske andre konsekvenser enn det Trump ønsker seg.

I det hele virker det som om Trump til tross for en lang karriere som forretningsmann ikke helt evner å forstå makroøkonomi. Lavere vekstrater i allerede industrialiserte land som USA enn i land som Kina er helt normalt, og at Trump ikke virker å ha forstått dette er ett gigantisk faresignal.

Mye er usikkert, men en ting virker sikker: om Trump står igjen som seierherre den 9. november kommer vil til å se store utslag i aksjemarkedene, på lik linje med det vi så i sommer da Brexit ble ett faktum. Risikostyring vil derfor være kritisk de neste dagene og ukene, og det kan være lurt å sitte litt på gjerdet dersom du ikke er særs villig på risiko.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s